Piec kaflowy jako element wyposażenia wnętrz
21 grudnia 2021Jak dobrać szybę do kominka?
21 marca 2022Piec chlebowy to doskonały pomysł dla osób, którym zależy na wypiekach najwyższej jakości. Umożliwia on nie tylko wypiekanie chleba, ale również różnego wielu innych przysmaków o zróżnicowanym smaku. Jest on najczęściej spotykany w lokalach gastronomicznych, jednak wiele osób zastanawia się, czy możliwe jest jego zamontowanie w domu. Na to pytanie odpowiemy w niniejszym artykule.
Piec chlebowy w domu
Zamontowanie pieca chlebowego w domu jest możliwe. Przed tym należy jednak dokładnie rozeznać się w kwestii montażu oraz wymaganych materiałów. Dzięki odpowiedniej produkcji możliwe będzie kumulowanie ciepła nie tylko we wnętrzu pieca, ale również w całym pomieszczeniu.
Należy również pamiętać, aby piec chlebowy nie został zamontowany bezpośrednio na gruncie, w innym wypadku może dojść do jego uszkodzenia. Można go umieścić w specjalnie do tego przeznaczonym pomieszczeniu bądź ogródku (tam będzie jednak konieczne wylanie betonu, aby posiadał trwałą podstawę).
Piec chlebowy w domu obsługuje się w prosty sposób, dlatego mogą się w niego zaopatrzyć osoby nie posiadające specjalistycznej wiedzy. Wystarczy przestrzegać paru istotnych wskazówek w trakcie jego używania. Przede wszystkim ogień powinien zostać rozpalony kilka godzin wcześniej w tylnej części pieca przy użyciu jak najtwardszego drewna.
Czy warto zamontować piec chlebowy w domu?
Piec chlebowy może przynieść domownikom wiele korzyści. Przede wszystkim jest on dodatkowym źródłem ciepła. Umożliwia to komora, która najpierw gromadzi ciepło, aby później ogrzać cały piec (również od zewnątrz). Pod uwagę warto również wziąć koszty. Choć są one mocno uzależnione od wielkości pieca oraz sposobu jego montażu, jego utrzymanie jest nadal tańsze od pieca elektrycznego.
Wiele osób obawia się pieca chlebowego w domu ze względu na jego konstrukcję. Nie ma się jednak o co obawiać, ponieważ jego obsługa jest niezwykle łatwa. Umożliwi to przygotowanie potraw niczym z renomowanej restauracji. Smak wykonywanych potraw jest niepowtarzalny i jest to wystarczający powód, aby nabyć własny piec chlebowy! Dodatkowo nie można zaprzeczyć, iż jest on po prostu pięknym elementem wnętrza, który dodaje pomieszczeniu niepowtarzalnego klimatu.
Jak go wybudować?
Przy budowie pieca chlebowego należy pamiętać o zaopatrzeniu się w podstawowe materiały ogniotrwałe. Są to najczęściej cegły szamotowe. Doskonale gromadzą one ciepło. Są one wykorzystywane przede wszystkim w górnej części wnętrza pieca. Piec powinien posiadać drzwiczki, ponieważ zazwyczaj wybierane są te wykonane z żeliwa.
W trakcie budowy pieca niezwykle istotna jest również izolacja. Dzięki temu piec będzie w odpowiedni sposób trzymał ciepło. Do tego wykorzystywana jest betonowa podstawa (lub płyta wykonana z włókna ceramicznego), którą należy przymocować specjalną zaprawą. Zapewnia ona nie tylko izolację, ale również odpowiednią podporę całej konstrukcji.
Piec chlebowy można wybudować zarówno samodzielnie, jak i z pomocą specjalistów. Wykonanie we własnym zakresie daje ogromną satysfakcję, jednak może być to utrudnione dla osób niedoświadczonych. Dlatego warto skorzystać z usług profesjonalnych firm zajmujących się budową pieców chlebowych.
Konstrukcja pieca chlebowego
Jedną z najważniejszych zasad przy budowaniu pieca chlebowego jest to, aby sama komora nie była zbyt wysoka, w przeciwnym wypadku pieczenie może być utrudnione. Należy również wybrać odpowiedni kształt, który sprawdzi się w danym pomieszczeniu, najczęściej polecana jest kopuła. Dzięki zastosowaniu odpowiednich materiałów możliwe będzie odpowiednie skonstruowanie pieca i zapewnienie jego trwałości.
Piec chlebowy to coś, czym będziemy mogli się cieszyć przez długie lata w swoim domu. Aby zapewnić jego trwałość i mieć pewność, że jest on wykonany z wysokiej jakości materiałów, zapraszamy do skontaktowania się z naszą firmą, która posiada w swojej ofercie wysokiej jakości piece chlebowe.