Ekologia a kominek — co warto wiedzieć?
25 sierpnia 2022O czym należy pamiętać przy wyborze wkładu kominkowego?
1 marca 2023Niegdyś zwykły element kuchni, dzisiaj wspaniały dodatek domowego zacisza, który nie dość, że ogrzewa to jeszcze pomaga tworzyć niezwykłe potrawy. Piec kaflowy wraca do łask i cieszy się niesłabnącą popularnością. W momencie wielkiego zafascynowania technologią i różnymi unowocześnieniami w domu, swój renesans przeżywają tradycyjne i wyjątkowe elementy, które dodają charakteru nie tylko wnętrzu, ale są też niezastąpione w użyciu. Zachwyt nowymi technologiami nie jest już tak wszechobecny. W społeczeństwie powraca zamiłowanie do rozwiązań tradycyjnych, ale w nowej odsłonie. Utarte niegdyś schematy, że kuchnia kaflowa to „babcina kuchnia” nie są w obecnym czasie – „ na czasie”. Dziś stylistyka, wzornictwo kaflowe, tekstury oraz kolorystyka są na tyle rozmaite, że lotny umysł dobrego zduna pozwala zaprojektować, a następnie zbudować kuchnię zarówno w stylu tradycyjnym jak i super nowoczesnym. Dobrze skonstruowane i wybudowane urządzenie powinno cieszyć oko, a jego użyteczność pozostawać nienaruszona. Tym właśnie może pochwalić się kuchnia kaflowa. Wytworzona w nowym charakterze, jednak konstrukcją i urokiem nawiązująca do dawnych czasów.
Podrasuj smak swoich potraw
Kuchnia kaflowa, a profesjonalnie rzecz ujmując trzon kuchenny może mieć więcej zastosowań, niż się wydaje. Rozwiązanie to daje dużo więcej możliwości aniżeli zwykła kuchnia gazowa czy indukcyjna. Ta z pozoru starsza wersja pozwoli na zwiększenie doznań smakowych oraz zapachowych podczas przyrządzania potraw, co z pewnością docenią profesjonalni smakosze. Taką zaletę gwarantuje przygotowywanie dań na ogniu. Dzięki temu zwykłe gotowanie czy duszenie zmienia się nie do poznania. Dodatkowo kuchnia wyposażona w piec chlebowy umożliwia, przygotowywanie przeróżnych potraw, m.in. chleba, pizzy, potraw mięsnych ( w tym ryby) oraz przerozmaitych domowych wypieków – ciast i wiele innych.
Zagwarantuj sobie ciepło
Niesamowicie istotną zaletą kuchni kaflowej jest również jej zastosowanie całkowicie niezwiązane z przyrządzaniem dań. Palenisko kuchenne po rozpaleniu nie dość, że nagrzewa płyty kuchenne, to też oddaje ciepło przez kafle do pomieszczenia. Dzięki temu można ogrzać pomieszczenie, w którym znajduje się kuchnia, a także sąsiednie ( przy zastosowaniu odpowiednich rozwiązań).
W zgodzie z naturą
By piec kaflowy był ekologiczny, niezwykle ważny jest opał, który będzie wykorzystywany do jego ogrzania. Najodpowiedniejszym i rekomendowanym surowcem do spalania
w kuchni kaflowej jest drewno oraz brykiety drzewne. Niebagatelne znaczenie ma także sposób rozpalania w piecu. W przypadku rozpalania „od góry” – zmniejszamy automatycznie emisyjność urządzenia ,a co za tym idzie pozostajemy w zgodzie z naturą i ekologią. Nie trzeba się również martwić o pozostałości z drewna po jego wykorzystaniu. Popiół można śmiało wykorzystać do nawożenia kwiatów czy innych roślin. Dzięki temu bez problemu można kierować się zasadą zero waste.
Miłośnicy kuchni kaflowej z pewnością docenią jej liczne zalety, a jeszcze bardziej profesjonalną pracę, którą oferuje ZDUNMAR — firma zajmująca się od lat przygotowywaniem dla swoich Klientów produktów doskonałej jakości.