Piece chlebowe

Piec chlebowy to urządzenie służące do wypieku chleba, które od wieków jest nieodłącznym elementem tradycyjnej kuchni. Działanie tego typu pieca opiera się na wykorzystaniu paleniska rozgrzanego przy użyciu szczap drewna. W początkowej fazie procesu rozpalania wygrzewane jest palenisko, a po osiągnięciu spodziewanej temperatury rozgarnia się żar, a w jego miejsce wstawia załadunek do pieczenia. W trakcie wypieku temperatura wewnątrz pieca utrzymywana jest na stałym poziomie, co pozwala na równomierne upieczenie chleba. Jak dokładnie działa tego typu piec?

Budowa pieca chlebowego

Budowa pieca chlebowego jest stosunkowo prosta. Składa się on bowiem z trzech podstawowych elementów: paleniska, komory piekarskiej oraz komina. Palenisko to miejsce, gdzie pali się drewno, generując ciepło. Komora piekarska stanowi przestrzeń, w której umieszcza się chleb do wypieku. Komin natomiast odpowiada za odprowadzenie dymu powstającego podczas procesu spalania.

W celu rozpoczęcia wypieku, w palenisku umieszcza się odpowiednią ilość drewna, a następnie się je rozpala. W trakcie spalania ciepło kierowane jest do komory piekarskiej. Temperatura wewnątrz komory powinna osiągnać około 200-250 stopni Celsjusza i więcej.

W trakcie wypieku chleb umieszczany jest w specjalnej formie, która zapewnia równomierne rozprowadzenie ciepła i daje pieczywu charakterystyczny kształt. Formy mogą być wykonane z różnych materiałów, takich jak ceramika, żeliwo czy metal.

Czas wypieku chleba zależy od rodzaju pieczywa i jego wielkości. Średnio, wypiek trwa około godziny, ale może zostać przedłużony w zależności od indywidualnych preferencji.
Piece chlebowe obecnie wykorzystywane są w dużej mierze także do wypieku innych potraw. Rodzajem pieca chlebowego jest piec do wypieku pizzy. Typowe piece do pizzy charakteryzują się niską kopułą, by proces rozgrzewania paleniska przebiegał szybciej przy zastosowaniu mniejszych dawek drewna.